fbpx

Pizza

Pizza je něco, co naprosto neodlučitelně patří k italské kuchyni. Díky ní se Italové proslavili v zahraničí a neznám nikoho, komu by nechutnala.

Italové dělají pizzu nízkou, nízkou s vysokými okraji nebo okraji plněnými sýrem či pizzu krásně nadýchanou ale vysokou. Každý si najde to své. Než jsem tu začala žít, tak jsem znala jen tu nízkou. (Ale to bude asi tím, že jsem se dříve o Itálii a italské jídlo nijak moc nezajímala.)

Pizzu s plněnými okraji jsem poprvé jedla ne v Itálii ale ve španělské Granadě a na tuhle PIZZU se nedá zapomenout, jelikož to byl opravdu chuťový zážitek. Samozřejmě pozitivní. Než jsem odešla z pizzerie, tak jsem nemohla opomenout vyjádřit své chvály kuchaři. Popravdě řečeno nevím, zda to byl Španěl, Ital nebo byl nějaké jiné národnosti, prostě a jednoduše pizza byla BUONISSIMA (mooooc dobrá).

Když se u nás doma řekne slovíčko pizza, můj malý syn okamžitě běží zkontrolovat troubu, zda ji tam najde. A když ne, tak okamžitě začne znakovat, zatím totiž ještě nezačal pořádně mluvit, že bychom ji měli udělat nebo pro ni zajet do vsi.

Takže konec tlachání a hurá do díla.

Tento recept na pizzu je podle pekaře jménem Ian Spampatti. Množství je určeno na plech o rozměrech 30×40 cm. Postup zpracování je krásně vidět na jeho videu (viz níže), kde jsou i anglické titulky.

Ingredience :

340 g hladké pšeničné mouky
1 g sušeného droždí (nebo 2g čerstvého)
238 g první část vody
27 g druhá část vody
8 g soli

Postup: 

1. Smícháme mouku, sušené droždí a přidáme první část vody. Necháme 15 minut odpočinout v pokojové teplotě.

2. Poté přidáme sůl a polovinu druhé části vody a mícháme 5-min., dokud se těsto nezačne odlepovat od misky. Přidáme zbylou vodu a znovu promícháváme. Až těsto pohltí veškerou vodu a je elastické, necháme 15 minut odpočinout v pokojové teplotě.

3. Po uplynulém čase přendejte na pracovní desku a začněte překládat těsto dokud se neodlepuje od desky (pokud netušíte o čem je řeč, je dobré kouknout na video viz níže).

4. Dáme do olejem vymazané misky a necháme kynout v ledničce (při teplotě 4/6 stupňů) 18 – 24 hodin.

5. Utvořte z těsta 1-2 bochníky, nechte kynout při pokojové teplotě 3-4 hodiny (objem by se měl zdvojnásobit) a poté vytvarujte pizzu, kterou potřete rajčatovou omáčkou a dejte zapéct do předem vyhřáté trouby na  250 ° C na 12-15 minut. Po 9 minutách pečení přidáte mozzarellu a další ingredience, které máte rádi. (Já jsem ji dělala s klobáskou a nastrouhanou cuketou).

Zmiňované video Iana Spampatti:

Jako vždy připomínám, že každá trouba hřeje jinak a tím pádem při prvních pokusech je potřeba pizzu hlídat. Na co bych si také dávala pozor je typ mouky a množství vody. Já např. kupuji mouku přímo u mlynáře a i když koupím pšeničnou hladkou mouku, tak prostě nevypadá a nemá vlastnosti jako klasická bílá pšeničná hladká mouka kupovaná v supermarketu.

Je lepší vody přidat i méně a když vidíme, že ji mouka bez problémů vstřebala a těsto je stále příliš tuhé, tak pomalu přidáváme vodu. Vždycky je lepší dát vody méně a postupně přidávat než jí dát příliš a pak přisypávat mouku. To už pak není ono.

Tak ať se zadaří a přeji dobrou chuť.