fbpx

Kopřivová Focaccia

Focaccia (vyslovuje se fokáča) je vlastně něco jako chleba, který můžete před pečením posypat buď jen mořskou solí nebo na ni naskládat nakrájená rajčátka či jakoukoliv jinou zeleninu a pak se bude spíše podobat pizze.

A proč kopřivová? Na jaře dělávám z kopřivy čaj, polévku, rizoto, vařenou jako přílohu k volskému oku a tak jsem si řekla: proč ji nepřidat i do focacci.

A výsledek?

Musela jsem do slova a do písmene zachránit poslední dva kousky a vyfotit. Pak se k tomu nachomýtl můj syna, který jen udělal MŇAM MŇAM, prošel můj muž a pak už nebylo co fotit.

 

Ingredience:

500 g polohrubé mouky
400 g vody
120 aktivního kvásku
6 g soli
2 lžíce olivového oleje
asi 4 hrsti nakrájené kopřivy

Postup:

  • Smícháme mouku s vodou a kváskem a necháme asi 30 min odpočinout. Poté přidáme sůl, olej a pořádně hněteme, aby se dostalo do těsta dostatek vzduchu. Necháme zase 30 min odpočinout a poté opět hněteme a přidáváme kopřivu dokud nevznikne vláčné těsto.

 

  • Nádobu s těstem dobře uzavřete např. plastovou folií a necháme min. 18 hodin v lednici.

 

  • Těsto vyndáme na dobře pomoučněný vál a částečně vytvoříme obdélník, na plech dáme pečící papír či dobře potřeme olejem, přendáme těsto na plech a dovypracujeme na požadovanou velikost. Necháme asi hodinu kynout a poté prsty uděláme ďolíky a POŘÁDNĚ potřeme olivovým olejem. Poté můžete posypat mořskou hrubozrnnou solí.

 

  • Dáme do předem vyhřáté trouby na 250°C (program BEZ ventilace) a pečeme asi 20 min.

Ale znáte to, každá trouba hřeje trochu jinak a já většinou peču v troubě zimního sporáku. Takže je potřeba ji hlídat, aby se nepřipálila.

 

Dobrou chuť.