Focaccia (vyslovuje se fokáča) je vlastně něco jako chleba, který můžete před pečením posypat buď jen mořskou solí nebo na ni naskládat nakrájená rajčátka či jakoukoliv jinou zeleninu a pak se bude spíše podobat pizze.
A proč kopřivová? Na jaře dělávám z kopřivy čaj, polévku, rizoto, vařenou jako přílohu k volskému oku a tak jsem si řekla: proč ji nepřidat i do focacci.
A výsledek?
Musela jsem do slova a do písmene zachránit poslední dva kousky a vyfotit. Pak se k tomu nachomýtl můj syna, který jen udělal MŇAM MŇAM, prošel můj muž a pak už nebylo co fotit.
Ingredience:
500 g polohrubé mouky
400 g vody
120 aktivního kvásku
6 g soli
2 lžíce olivového oleje
asi 4 hrsti nakrájené kopřivy
Postup:
- Smícháme mouku s vodou a kváskem a necháme asi 30 min odpočinout. Poté přidáme sůl, olej a pořádně hněteme, aby se dostalo do těsta dostatek vzduchu. Necháme zase 30 min odpočinout a poté opět hněteme a přidáváme kopřivu dokud nevznikne vláčné těsto.
- Nádobu s těstem dobře uzavřete např. plastovou folií a necháme min. 18 hodin v lednici.
- Těsto vyndáme na dobře pomoučněný vál a částečně vytvoříme obdélník, na plech dáme pečící papír či dobře potřeme olejem, přendáme těsto na plech a dovypracujeme na požadovanou velikost. Necháme asi hodinu kynout a poté prsty uděláme ďolíky a POŘÁDNĚ potřeme olivovým olejem. Poté můžete posypat mořskou hrubozrnnou solí.
- Dáme do předem vyhřáté trouby na 250°C (program BEZ ventilace) a pečeme asi 20 min.
Ale znáte to, každá trouba hřeje trochu jinak a já většinou peču v troubě zimního sporáku. Takže je potřeba ji hlídat, aby se nepřipálila.
Dobrou chuť.

Jsem Češka, která se po několika letech pendlování usadila na italském venkově a znovu začala včelařit. Chci předat lásku ke včelám nejen svým dětem, ale i vám budoucím včelařkám. Více o mě se můžete dočíst v mém příběhu.