Crostata (čte se krostáta) je typický italský koláč. Taková ta babiččina nedělní klasika, na kterou se všichni těší. Je to neskutečně jednoduchý a vynikající koláč, na jehož přípravu toho moc nepotřebujete a zároveň vás nebude stát příliš mnoho času. Což já osobně velmi oceňuji, jelikož máme dvě ještě hodně malá stvoření, která vyžadují dost pozornosti a na nějaké to crcání se s příliš sofistikovanou buchtou či koláčem nemám ani čas a hlavně energii.Takže crostata je v posledních měsících má oblíbenkyně, která se zavděčí všem.
Když jsem si dělala takový menší průzkum na internetu ohledně historie tohoto italského koláče, nic časově přesného jsem samozřejmě nenašla. Předpokládá se, že byl připravován již v době před Kristem. Není se čemu divit. Dalo by se říci, že je to koláč spíše pro chudé, takže ho určitě v nějaká asi ještě jednoduší verzi dělali už tenkrát.
O vzniku crostaty existuje i legenda, ve které obyvatelé dnešní Neapoli poslouchali zpěv mořské sirény Partenope a chtěli se jí nějak odvděčit. Rozhodli se tedy, že jí darují mouku, ricottu, vejce, pšenici vařenou v mléce, pomerančovou vodu, koření a cukr. Partenope pak tyto ingredience předala bohům a ti jako díky za její zpěv z nich vytvořili crostatu.
Oficiální tvůrkyní crostati, tak jak ji známe dnes, je prý ale sestra z kláštera Svatého Řehoře Arménského (San Gregorio Armeno), který se nachází u Neapoli. A proužky které jsou na crostatě mají představovat mříže kláštera. Což mi nepřijde zrovna jako veselá dekorace.
Nicméně na těsto budete potřebovat:
-
- 300 g hladké pšeničné (já ale používám hladkou špaldovou) mouky
-
- 100 g másla
-
- 100 g cukru (já dávám 70 až 80 g – záleží jak moc je sladká marmeláda nebo náplň)
-
- 2 celá vejce
-
- špetka soli
-
- lžička prášku do pečiva nebo půl lžičky jedlé sody
- Z těchto ingrediencí vytvoříte těsto a asi jednu čtvrtinu si dáte stranou (na finální proužky).
- Troubu předehřejete na 180°C.
- Někdo dává těsto odležet do lednice asi na 30 min, ale já ho vyválím hned, jak ho připravím. Vyválené těsto dáte do předem máslem vymazané formy (já používám keramickou formu o průměru 28 cm). Pokud vám nějaké těsto ve formě přebývá, nevadí, prostě a jednoduše ho odříznete nebo prsty nějak upravíte.
- Těsto pomažete vaší oblíbenou marmeládou či jinou náplní (viz níže).
- Čtvrtinu, co jste si na začátku odkrojili, vyválíte asi na 4 milimetry a nakrájíte proužky, které pak položíte navrch crostaty. A pak už jen pečete asi 40 min. Ale znáte to, každá trouba nebo kamna pečou trochu jinak, takže ji musíte při prvních pokusech hlídat, aby se vám nespálila.
Náplň:
- domácí marmeláda: vypozorovala jsem, že většinou Italům chutná s naší domácí fíkovou marmeládou
- ricottová náplň:
- 500 g ricotty
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 100 g čokoládových peciček či jemně nakrájené čokolády (nám chutná hořká čokoláda)
Vše smícháte a rozetřete na vytvořený korpus.
Samozřejmě že existují i další možnosti náplní jako např. čokoládová či pudinková náplň s ovocem. V chutích a fantazii se meze nekladou.

Jsem Češka, která se po několika letech pendlování usadila na italském venkově a znovu začala včelařit. Chci předat lásku ke včelám nejen svým dětem, ale i vám budoucím včelařkám. Více o mě se můžete dočíst v mém příběhu.